Kategoriler
Teknoloji

Bataryasız Cep Telefonu

ABD’deki bilim insanları, dünyanın ilk bataryasız cep telefonu geliştirdiklerini bildirdi. Telefon, enerji kaynağı olarak radyo frekansı ya da ‘RF’ dalgaları olarak bilinen küçük oranda radyo sinyallerini kullanıyor.

Voice of America (Amerika’nın Sesi)’nin haberine göre, Seattle kentinde Washington Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacının üzerinde çalıştığı prototip, ilk bakışta elektronik cihazlarla bağlanmış bir devre sistemine benziyor. Model, her yerde bulunabilen ve raflarda satılan bileşenlerden oluşuyor. Konuşmayı ve iletişimi baz istasyonu ile alıp iletebiliyor. İşleyişi çok basit. Arayan kulaklık takmak ve konuşmayla dinleme arasındaki düğmeye basmak zorunda.

Çalışmayı yapan ekipten Vamsi Talla, “Eğer klasik cep telefonuna bakarsanız, bir telefon konuşması olurken yüzlerce milivat elektrik tükettiğini görürsünüz ve böyle bir aygıtın bataryasız olması yapmanız imkansız. Peki biz ne yaptık, ilk önce bu gücü aşağı çektik. Bu teknoloji konusunda gerçekten heyecanlıyız. Sistemi daha geniş çevrelere yaymak ve ticarileştirmek için çeşitli yollara bakıyoruz. Gelecekte her akıllı telefon bataryasız olacak, en azından batarya bitse bile bir telefon konuşması yapacaksınız” diyor.

Bataryasız telefon (Washington Üniversitesi)
Bataryasız cep telefonu (Washington Üniversitesi)

 

Araştırmacılar önce radyo sinyallerinden küçük oranda enerji üretme metodu geliştirdi, üstelik sadece birkaç mikrowat elde ederek. Bu görünmeyen güç kaynağı hakkında konuşan Vamsi Talla, “Radyo frekansları çevremizde her yerde. Örnek olarak radyo, televizyon istasyonları bunu yapıyor. Cep telefonu baz istasyonları da bunu yapıyor. Hepsi radyo dalgaları iletiyor” ifadelerini kullanıyor.

Washington Üniversitesi’nden Shyam Gollakota ise, “Bu bataryasız telefon, pilsiz aygıtların kapasiteleri açısından önemli bir kilometre taşı, çünkü veri aldıkça sürekli konuşan, durmayan bir aygıttan söz ediyorum. 8-9 ay içinde piyasaya sürebileceğimiz bir ürün tasarlıyoruz” diyor.

Araştırmacılar mesajlaşmak ve basit kamera olarak kullanmak için düşük güç ekranlı modeller geliştirmeyi planlıyor. Ekip, bataryasız teknoloji ile daha geniş piyasalara ulaşılabileceğini düşünüyor.

Kaynak : Bilimpro